LITERATURE

"Literature is a power to be possessed, not a body of objects to be studied" (Anonymous)

dijous, 13 d’agost del 2009

Un llibre: Kafka a la platja, Haruki Murakami

Després de llegir-me dues novel·les d'en Haruki Murakami, After Dark i Tokio Blues, estava molt temptada per llegir-me, potser, la més famosa de les seves novel·les: Kakfa a la platja. Aquesta novel·la pot, simplement, o agradar-te molt o no agradar-te gens.
L'autor ens acosta a una història d'amor i mort, tractada amb cert sentit de l'humor. Una història surrealista o, millor dit, dues històries independents, paral·leles entre elles en el temps, que en el seu conjunt formen una història surrealista.
Els protagonistes d'aquestes dues històries són, per una part, en Kafka Tamura i, per l'altra, en Nakata. El primer és un jove de quinze anys que fuig de casa per tal de retrobar-se amb el seu "jo". A més, el seu pare el va maleïr o preveure que ell correria el mateix destí que Èdip (matar el seu pare i mantenir relacions sexuals amb la seva mare) i amb la seva fugida tracta d'allunyar-se del seu cruel destí. I en segon lloc, en Nakata, un vell que té la capacitat de parlar amb els gats i que, com a causa d'un accident que patí de petit, ha perdut les seves capacitats intel·lectuals.
Aquests dos personatges no estan sols a la història sinó que en Murakami ha creat uns altres de secundaris que els acompanyen al llarg de la història. Per part d'en Kafka Tamura tenim a en Ôshima, un jove que treballa a una biblioteca molt particular i la Sra. Saeki, la directora d'aquesta. I per part d'en Nakata ens acompanya un simpàtic Hoshino. Tots tres personatges, tot i ser secundaris, tenen veu pròpia i van evolucionant al llarg de la història. Així que podem dir que l'autor aconsegueix donar un sentit rodó a la novel·la amb les diferents veus.
A més, és una novel·la rica en referències a diferents obres de la literatura i de la música, les quals serveixen per buscar-hi sentit a les seves paraules per intentar entendre el sí de la història.
Recomano, i molt, la seva lectura ja que en Murakami aconsegueix transportar-te a un altre món amb la seva narració, i acabes creient-te qualsevol cosa, tingui sentit o no, acabi explicant-te el perquè o no.